Министър Ананиев: До 15 май ще е ясно как ще се разпределят допълнителните 50 млн. лева за медицинските сестри

Снимка: Цветан Томчев

С предоставянето на допълнителните 50 млн. лева за заплати ще бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал. Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Министерски съвет.

"Министерството на здравеопазването направи задълбочен анализ на формирането и разпределeнието на разходите в болниците, който показа, че има сериозни деформации по икономически критерии", заяви Ананиев.

"С тези средства, които МС прие като допълнителни в бюджета на Министерството на здравеопазването, ни се даде възможност да повишим ефективността на разходването и ще се даде възможност за увеличаване на медицинския персонал. Основна причина за нуждата от тях са демографските проблеми, които съществуват в нашата страна, и нееднаквото разпределение на населението. С предоставянето им ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал", обясни здравният министър.

Той посочи, че министерството си е поставило за цел да подобри условията в болниците и квалификацията на медицинските специалисти. По думите му до 15 май ще бъде готова методиката за разпределение на средствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве