Министър Ананиев към лекарите: Единственото, което не беше подложено на съмнение през годините, е вярата ни в живота, а вие помагате тя да се съхрани

Изискванията към вас непрекъснато нарастват, медицината се развива, обществото очаква от вас все повече и повече, често неразбирайки, че и науката, и човешките възможности имат предел. Избрали сте отговорността и натоварването за свое ежедневие, а усилието ви за съхраняването на живота буди у всеки респект. Общественото говорене за труда ви често пъти е изкривявано и носи отрицателен заряд, положителните оценки, макар и много на брой, биват артикулирани на четири очи и бързо са забравяни. Това се посочва в поздравителен адрес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев към лекарите по повод Деня на българския лекар, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Пълният текст на поздравителния адрес от министър Кирил Ананиев до българските лекари:

ДО

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА

БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

ДО БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ

УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,

УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,

За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.

От тогава досега минаха 25 години. Единственото, което не беше подложено на съмнение през всички тези години е вярата ни в живота. А вие помагате тази вяра да се съхрани в трудни моменти. Ето защо не приемам да се говори колко са добри нашите лекари единствено, когато има тежки катастрофи, природни бедствия и аварии.

Изискванията към вас непрекъснато нарастват, медицината се развива, обществото очаква от вас все повече и повече, често неразбирайки, че и науката, и човешките възможности имат предел. Избрали сте отговорността и натоварването за свое ежедневие, а усилието ви за съхраняването на живота буди у всеки респект. Общественото говорене за труда ви често пъти е изкривявано и носи отрицателен заряд, положителните оценки, макар и много на брой, биват артикулирани на четири очи и бързо са забравяни.

Всички ние като общество сме ви задължени във всеки един ден!

Давам си сметка, че политиците и Министерството на здравеопазването трябва да ви осигурят спокойствието и условията на труд, отговарящи на мястото ви в едно съвременно общество. Ваш ангажимент е с всяко свое действие, с усърдие и добросъвестност, да отстоявате авторитета на лекарската професия. Ангажимент на всички нас е да работим за реабилитирането на доверието между лекар и пациент, условие за което е и промяната на здравната ни система. В тази посока са насочени всички усилия и цялата експертиза на екипа ми. Решени сме да преодолеем сегашното положение и да изведем здравната ни система от спиралата на обещанията и масовото обезверяване.

Иска ми се в този ден от мен да чуете благодарност за спасените човешки животи и за полаганите грижи за вашите пациенти, признание за това, че работите на границата на възможностите си и го правите от сърце. Надявам се тези мои думи да успеят да притъпят болката, която често изпитвате заради неоправданите критики към лекарската професия.

Вярвам, че с вас все по-често занапред ще обсъждаме по какъв начин да модернизираме българското здравеопазване.

Бъдете здрави и упорити в търсенето на най-доброто решение за вашите пациенти!

В мое лице винаги имате предвидим партньор и подадена ръка!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве