Министър Ананиев: Парите за здравни дейности не се използват по най-ефективен начин

Факт е, че средства, които се разпределят от НЗОК за здравни дейности, не се използват по най-ефективен начин. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Aнаниев.

„Факт е и че ръководствата на болниците по някой път прилагат не много регламентирани практики. Влезли сме в 21 болници заедно с Прокуратурата - за проверки на обществени поръчки, медицински консумативи и т.н. При всички случаи има нерегламентирани практики и на едното, и на другото място. И тези практики сигурно имат своята причина и с новия модел и искаме да направим така, че да изчезнат и парите да отиват за лечение за гражданите и за увеличаване на заплатите на болничните служители. А не да се търсят други начини да не рухне даденото лечебно заведение“, каза още Ананиев.

Здравният министър посочи, че в момента се разработват два проекта, с които се цели да се намалят тези лоши практики. „Единият е Единната здравна информационна система, а другият е т.нар. Електронна платформа за провеждане на обществени поръчки за лекарства и медицински изделия“, обясни Ананиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве