Министър Ананиев: Политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт

Снимка: Архив

Политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия в отговор на въпроса на д-р Нигяр Джафер от ДПС откъде очаква отпор по реформата, за срока, който си е дал и за съмненията дали ще има нераглементирани плащания.

„Съпротивата може да бъде професионална, може да бъде и политическа. Политическата съпротива вече е факт. Имаме вот на недоверие на тази тема. Ще видим какви са мотивите на вота и ще се постараем да отговорим обаче професионално, а не политически. Професионална съпротива според мен може да дойде от тези участници в здравния процес, които имат притеснения, че промяната няма да им донесе необходимия ефект. Ето видяхте първите срещи с общинските болници, които проведе една политическа сила“, каза министър Ананиев за срещата на БСП с Националното сдружение на общинските болници.

„Колко ще продължи работата ни до приемането на съответните промени и самата промяна в модела? Нашето желание беше новият здравноосигурителен модел да влезе от 1 януари 2020 г. Това обаче не сме си го поставили като самоцел. Всичко зависи от разговорите, дебатите, които ще водим преди да постигнем една висока степен на убеденост на всички участници за модела, който трябва да внесем в правителството и в парламента“, заяви още министър Ананиев и допълни, че най-важно е националното съгласие.

По отношение на съмненията за нерагламентирано плащане, министър Ананиев заяви: „Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата. Лошо е, когато тръгваме с такова съмнение. Щом ние тръгваме с такова съмнение, представяте ли си какво мисли българският гражданин.

Нали за това вкарваме тези информационни системи и тези форми за контрол“, заяви още министър Ананиев.

Не е добър подход да се правят срещи и оттам да се ходи направо на масата на пресконференции и да се хули нещо, което е неродено, коментира Кирил Ананиев пред Здравна комисия по повод казаното от доц. Георги Йорданов от БСП, че не разбира дали упреква или хвали БСП за извънпарламентарните консултации. 

„Доц. Йорданов, много се радвам, че водите разговори с всички заинтересовани страни. В това няма нищо лошо. По-хубаво, ако го водим заедно", каза министър Ананиев. "Това, което ми стана болно е, че толкова време работя върху тези материали, не съм излязъл след някаква среща да направя веднага пресконференция да кажа колко лошо е това, как не приемат нито единия, нито другия модел. Това не е коректно, разбирате ли?“, каза още Ананиев.

По думите му, ако нещо, наистина не е добре, би било добре да му се обадят по телефона, да се съберат със съответната организация, да се каже какви са притесненията и да започне да се работи по това. „А не от срещата на масата на пресконференцията и да се хули веднага нещо, което е неродено. Това не е добрият подход. Иначе разбира се, че трябва да се срещате и вие с тези, с които аз се срещам“, каза още министър Ананиев на доц. Георги Йорданов от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България