Министър Ананиев: Учебната и клинична база в болница „Лозенец” ще бъде запазена

Учебната и клинична база в болница „Лозенец” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена, те ще имат възможността да ползват и други клинични бази. В това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред БТВ.

След като беше съобщено, че правителствената болница „Лозенец” ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение за деца, студентите по медицина от СУ останаха разтревожени. Досега те се обучаваха именно там.

„Болница „Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура”, посочи Ананиев.

Болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

„Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването. Разглеждахме новата финансова рамка, разговарях с господин Андрю Кайтис – той пое ангажимента да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства. Толкова, колкото са ни необходими, като направим разчета”, каза здравният министър.

По думите му за проекта ще се необходими около 35 – 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева.

„Болница „Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца, болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”, подчерта Ананиев.

Той увери, че няма никаква опасност за бъдещето на медицинския факултет към Софийския университет, който ще продължи да функционира.

На специалистите в болницата пък ще им бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се прехвърлят на друго. При всички положения работа ще бъде намерена за всички, каза Ананиев.

Деканът на Факултета по медицина към СУ и началник на болница „Лозенец” обаче – проф. Любомир Спасов, най-вероятно няма да бъде директор на новата болница, каза здравният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България