Министър Ангелкова: Всеки туристически обект ще има свой идентификационен номер

Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект - всяко място за настаняване и заведение за хранене и развлечение ще имат свой собствен уникален номер. Чрез него ще се извърши единна класификация на туристическите обекти, ще спомогне по-доброто функциониране на Единната система за туристическа информация и ще бъдат елиминирани възможностите за дублажи с еднакви имена на обекти.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на първото заседание на Обществения съвет към министъра на туризма. В него влизат представители на туристическия бранш, на научните среди и на организациите в туризма. На първото заседание на съвета присъстваха близо 60 души. Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен чрез промени в Закона за туризма, които се подготвят в момента. В Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъдат включени и важните текстове, свързани с определяне на статута на националните курорти, каза министър Ангелкова. Регламентацията ще спомогне за решаване на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и управлението на туристическата инфраструктура в тях, каза министър Ангелкова.

Тя заяви категорично, че ще продължат засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти. Затова е важно министерството да има повече правомощия в последващия административен контрол. Това може да стане със създаване на инспекторат към министерството, за да могат да се правят своевременни проверки на обектите, без да се чакат сигнали едва когато ситуацията стане нетърпима, уточни министърът. Тя даде пример с хотел в Чифлика с падащи тавани и влага, в който туристите са настанявани и в мазето. Контролът за спазване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се извършва от Комисията за защита на потребителите, каза министърът.

Очакваме с измененията на Закона за туризма да се създаде и механизъм за обединяване на туристическия бранш и развитие на устойчив и екологосъобразен планински и ски туризъм. В новите текстове ще бъдат включени и решенията на експертните групи, които работят по проекта от повече от година, декларира министър Ангелкова. Тя съобщи, че окончателното предложение за Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за туризма ще бъде качено на официалната страница на министерството до 2 седмици. След това той ще подлежи на едномесечно обществено обсъждане, в този период всички заинтересовани страни ще могат да изпращат мнения и предложения. Финалният ЗИД на закона ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Министър Ангелкова представи пред Обществения съвет основните промени, които експертите подготвят в Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. В унисон с приоритета на правителството за намаляване на административната тежест пред бизнеса ще има съществено облекчаване в някои изисквания. Планира се вече да няма специално условие за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават правилата за определена големина на помещенията, но като квадратура, стана ясно по време на съвета. Възможно е да отпадне и задължението да има непременно климатик в стаите на планинските хотели, вероятно ще може висококатегорийните хотели да избират дали да имат бюро за обмяна на валута или не, обясниха експертите от Министерството на туризма. Промените обаче ще бъдат обсъдени с бранша.

Представителите му ще имат възможност да посочат текстове, които сега не работят и трябва да бъдат променени. За мен обаче на първо място е важно качеството на туристическия продукт. Така че при преоценка на досегашните изисквания ще останат тези, които гарантират доброто обслужване на клиента, категорична бе министърът.

Тя допълни, че се работи активно за пряка връзка между бизнеса и образованието, наемането на работници от трети страни е изход, но само временно решение.

Общественият съвет към министъра на туризма има ключова функция, той трябва да обсъжда основните политики в сектора, коментира Мартин Захариев, зам.-председател на УС на Националния борд по туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика