Министър Ангелкова: Гърция е генериращ туристически пазар № 1 за България

Гърция е първи генериращ туристически пазар за България от януари до септември тази година. Страната ни е посетена от близо 900 хил. гърци, като се отчита нарастване от над 10%. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с гръцкия си колега Елена Кунтура на българския щанд по време на международното изложение WTM в Лондон, съобщиха от МТ. През 2016 г. на посещение у нас са дошли повече от 1 милион гръцки граждани, което е ръст от 9,7 % спрямо предходната година и така южната ни съседка се подрежда на второ място по брой посещения. Гърция е и водещ пазар за пътувания зад граница на българите, посочи министър Ангелкова. И поясни, че за миналата година тя е посетена от повече от 1,2 млн. българи и се наблюдава увеличение от 15.1 на сто.

По време на срещата министрите Ангелкова и Кунтура обсъдиха различни съвместни инициативи. Дискутирани бяха възможностите за общ туристически продукт или дестинация, която да бъде използвана за промотиране на региона на далечни и перспективни пазари като Китай.

Относно съвместни проекти между Гърция и България в сферата на туризма има разписана програма с хоризонт 2018 г. В нея са застъпени обмен на информация за изложения в двете страни, сътрудничество в зимния, конгресен, религиозен, културно-исторически и други видове туризъм. Документът включва и подкрепа на частния сектор и възможностите за инвестиции и публично-частното партньорство. Договорено е между ресорните министри да се създаде и работна група от експерти, които да работят за взаимодействие между София и Атина в туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика