Министър Ангелкова за плаж Фичоза: Абсурдно е, плажът трябва да бъде свободен за всеки, санкцията на хотела ще е от 10 до 50 000 лева

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира нарушенията на плаж "Фичоза": Абсурдно е това, плажът трябва да бъде свободен за всеки и в този случай ние ще наложим санкция но хотела... Санкцията за юридически лица е от 10 до 50 000 лева, предаде БНТ.

Проверката установи драстични нарушения на плаж "Фичоза" край Варна. Той не е отдаден на концесия и е неохраняем. Част от плажната ивица обаче е завзета от чадъри и шезлонги на близкия хотел. Специални табели предупреждават, че съоръженията могат да се ползват само от гостите на хотела.

От администрацията на хотела не смятат, че става дума за закононарушение. Шезлонгите и чадърите са поставени на плажа само за удобство на туристите, които са отседнали в базата.

Мария Каймаканова, управител на хотела: Не можете да идвате от 5 телевизии в събота сутрин и да ни стресирате. Ние сме най-големите престъпници за това, че сме създали някакво удобство на клиентите. С удоволствие ще си платим концесията, ако цената е разумна, предаде БНТ.

Всичко това допълнително ни провокира да мислим за неохраняемите плажове, за да можем да уредим и такива случаи и да бъдем по-ефективни, каза още министърът.

От началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството.

Въпреки нарушенията на плажовете, хотелиерите отчитат силен летен сезон. Активният туристически сезон е към края си, започва обаче сезонът на намаленията, предлагани от хотелиерите в курортите край Варна. От началото на септември цените за нощувка ще паднат с около 20 на сто, а в края на месеца с още толкова. Така хотелиерите се надяват да посрещат гости и през октомври. Повече за примамливите оферти след пиковия сезон.

Това лято в курортите край Варна има повече туристи. Хотелите са пълни. А в някои от тях свободни места няма до средата на септември.

Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Хотелите с добър маркетинг са успели да запълнят някои от тях дори през целия септември и при тях не може да очакваме намаления, но има и такива, при които ще има свободни места и при сериозен процент незаета леглова база, следват сезонни намаления, които понякога стигат 20-30, че и до 40% в края на месец септември.

Ако за една нощувка олинклузив в 4-звезден хотел досега се е плащало около 100 лева, от началото на септември цената ще бъде между 60 и 80 лева. В хотелите с по-ниска категория нощувките са два пъти по евтини.

От сезонните намаления се възползват преди всичко българите.

За равносметка е още рано да се говори. Но хората от бранша твърдят, че тазгодишният сезон е един от най-добрите. Само през юли на летищата в Бургас и във Варна са пристигнали 130 хиляди туристи повече в сравнение с миналата година.

Данните сочат, че през това лято се е увеличил броят на туристите от Германия и Русия. Ръст има и при летовниците от Полша, Чехия и Словакия. Хотелиерите се надяват туристите, които за първи път са почивали по българското Черноморие да се върнат у нас и догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България