Министър Ангелкова посрещна министъра на туризма на Индонезия на българския щанд на WTM в Лондон

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с Ариеф Яхия, министър на туризма на Индонезия. Срещата се проведе на българския щанд на най-голямото международно изложение за професионалисти в туризма WTM в Лондон. Основен фокус на дискусията бе обменът на опит в инвестиционната сфера и летния туризъм. За първите 9 месеца от началото на годината отчитаме нарастване от над 26% на посетители от Индонезия у нас. Положителни са и данните за 2016 г., през която се наблюдава ръст от 21,3 на сто на туристи от островната държава, съобщи българският министър.

И допълни, че страната ни предлага възможности за различни видове туризъм като културно-исторически, зимен, балнео- и СПА туризъм на базата на над 600 вида минерални източника, гурме, селски, които биха отговорили на предпочитанията и търсенето на индонезийските туристи. С цел популяризиране на азиатската култура у нас през лятото се проведе и първият азиатски фестивал в България. Той се организира от 13 дипломатически мисии, сред които и посолството на Индонезия и в партньорство с Министерството на туризма.

По време на срещата в Лондон двамата министри обсъдиха и възможностите за реализация на инвестиционни проекти. Нарастването на инвестициите в туризма са сред основните приоритети в работата на министерството, обясни министър Ангелкова. Вече е разработена Карта на инвестиционните проекти в туризма, която е достъпна на сайта на ведомството. Секторът има нарастваща роля в икономическото развитие на България, за което свидетелстват броят на чуждестранни туристи у нас и приходите, които устойчиво нарастват. За първите 9 месеца на годината чуждестранните туристи у нас са се увеличили със 7,7 % и достигат близо 7,5 млн. Постъпленията в периода януари-август от международни пътувания възлизат на повече от 5,2 млрд. лева, като нарастват с близо 10%. През 2016 г. отрасълът и свързаните с него икономически дейности у нас са формирали 11,6 млрд. лв., което е близо 13% от брутния вътрешен продукт на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България