Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили, които пое ръководството на организацията от началото на годината. Двамата разговаряха в рамките на едно от най-големите туристически изложения FITUR, което се провежда в Мадрид. На срещата бяха дискутирани възможностите за сътрудничество между Министерството на туризма и СОТ и бъдещи съвместни проекти, които ще допринесат за устойчивото развитие на сектора, съобщиха от ведомството

Близо 8,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари-ноември миналата година, обясни министър Ангелкова. Тя уточни, че се отбелязва ръст от 7,3% спрямо същия период година по-рано, а бройката надвишава с повече от 1 млн. населението на страната. Приходите в сектор туризъм за същия период са 6,3 млрд. лева и са нараснали с 9,2 на сто в сравнение с периода януари-ноември 2016 г.

На срещата министърът представи българските приоритети по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя обясни, че за туризма това е от изключително значение, защото страната ще е във фокуса на европейското внимание. Това е още една възможност да се представи България като сигурна туристическа дестинация, предлагаща качествен продукт за четири сезона.

Ангелкова запозна Зураб Пололикашвили с напредъка в подготовката на 2-рото издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes), което ще се проведе в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организацията по туризъм. Наименованието е предложено от българската страна и вече е одобрено от СОТ. За модератор е поканен звездата на CNN Ричард Куест и е с медийната подкрепа на CNN и National Geographic.

Пололикашвили получи покана да вземе участие в срещата на министрите с ресор туризъм, която ведомството подготвя в рамките на председателството на Съвета на ЕС и ще се проведе през февруари.

Българското Министерство на туризма е първото не само в страната, но и в международен план, което пуска услуга с възможност за директно споделяне на туристически обекти чрез Chat Extension на Вайбър, обясни още министър Ангелкова. Тя поясни, че услугата е съвместен проект на Министерството на туризма и iLoveBulgaria. Всички, които използват Вайбър на телефоните си в България, вече ще могат да получават информация за българските туристически обекти чрез директната връзка между приложението и платформата iLoveBulgaria.

Министърът информира Зураб Пололикашвили, че днес България откри и директна линия между столицата и Баку. Новият полет между България и Азербайджан ще даде възможност за още по-успешно развитие на туризма и на двете държави, коментира министърът. И допълни, че хиляди азербайджански туристи посещават страната ни и въздушната връзка София-Баку ще окаже много благоприятно влияние и ще увеличи броя им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика