Министър Ангелкова: Ръстът на чуждестранните туристите у нас е 25% спрямо 2015 г.

Посещенията на чуждестранни туристи в България през 2017 г. са с 25% повече спрямо 2015 г., което показва, че страната ни устойчиво надгражда постигнатите резултати и се превръща във все по-търсена дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на ръководството на Камарата на строителите в България начело с председателя на Управителния й съвет инж. Илиян Терзиев. Това съобщиха от пресслужбата на МТ.

Заслуга за тези успешни резултати имат и българските строители, които правят нашите курорти по-привлекателни и удобни за своите гости, акцентира министърът. Тя обърна внимание, че рекордните постижения на входящия туризъм у нас водят непосредствено до необходимостта от изграждане на нови петзвездни хотели, тъй като расте устойчиво и интересът на високия клас туристи. Един от водещите акценти в нашата политика е да привличаме платежоспособни клиенти на туристически услуги, които изискват отлично обслужване, каза още министърът.

Николина Ангелкова подчерта значението на високото качество в сектора, което е непосредствено свързано с имиджа на страната ни пред света. Тя прогнозира от 5 до 10 на сто ръст на чужди туристи през наближаващото лято и изтъкна значението на добре подготвените професионални екипи, за да може да се реализира този растеж.

Проблемът с кадрите е сред основните в нашата туристическа индустрия и ние работим активно с всички заинтересовани институции и бизнеса, за да се справим с него, каза още министърът. Тя припомни своевременните законодателни промени, които позволиха от миналата година да се осигуряват изпълнителски кадри за сектора от трети страни. Това обаче е краткосрочно решение. Ето защо предприехме съвместна инициатива с Министерството на образованието и науката за създаване на Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, за който ще бъде използван и опитът на други държави, поясни министър Ангелкова.

Министерството на туризма и Камарата ще продължат активно да си сътрудничат при изграждането и поддържането на качествена материална база в туризма, от която до голяма степен зависят сигурността и комфортът на потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България