Министър Ангелкова: Слагаме край на фиктивните бележки за стажове

Междуведомствен съвет ще бори недостига на квалифицирани кадри в туристическия сектор. Това обяви в Благоевград ресорният министър Николина Ангелкова пред студенти и преподаватели в Югозападния университет „Неофит Рилски“, където бе на среща.

Тя обеща още бележките за стажове на учениците да се гледат вече “под лупа”, тъй като според нея в момента те се издават твърде лесно и фиктивно. Има и идея те да бъдат с по-дълъг срок, за да може учениците да свикнат с практиката.

Ангелкова каза още, че България е единствената държава в ЕС, която постига огромен ръст в туризма за първите 8 месеца на тази година – 15%.

7 милиона туристи са посетили страната през първите 9 месеца на годината, което пък е 620 милиона лева повече приходи в хазната в сравнение с 2015 г. Тя подчерта, че у нас вече идват по-платежоспособни туристи, защото министерството се фокусирало върху културно-исторически туризъм, балнеологията и СПА туризма.

“Много позитивна тенденция е, че ръстът на приходите изпреварва този на чуждестранните туристи. Това показва, че имаме реални резултати в работата за привличане на по-платежоспособни клиенти и гости“, каза още Ангелкова.

Тя заяви, че огромният ръст в сектора поставя нуждата от още повече подготвени кадри. „Туризмът е сред секторите, в които съществува глад за кадри, а ако имаме стабилност и запазим тези темпове, ще продължим възходящото развитие.

„Големите чуждестранни туроператори се интересуват от няколко ключови фактора, за да предпочитат работата с дадена дестинация. Сред тях са политическата стабилност и сигурност в държавата, наличието на добра инфраструктура, материална база и подготвени кадри. В момента ние можем да предложим всичко това и имаме огромни ръстове, докато преките ни конкуренти отбелязват спад“, каза Николина Ангелкова.

Тя определи недостига на кадри в сектора като основен приоритет и представи дългосрочните и краткосрочните мерки, които министерството предприема за неговото решаване.

До момента има подадени повече от 1200 заявления за екскурзоводи. На практика се слага край на парадокса чужди екскурзоводи да разказват за България. Никой по-добре от нас не може да представя страната ни като туристическа дестинация. Затова беше важно да регулираме тази професия, подчерта Ангелкова. Според нея занапред нито един хотел, който не е сертифициран от Министерството на туризма и не е вписан в регистър, няма да има възможност да се нарича СПА хотел и това ще бъде свързано с качеството на предлаганата услуга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България