Министър Ангелкова: Създава се сериозен проблем при планирането на сезон 2020 г.

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Ситуацията е изключително тревожна, тежка за сектора. Това в момента създава много сериозен проблем във връзка с планирането на сезон 2020 г., заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. "В тази връзка сме предприели следното. Аз и в момента съм в контакт както моите колеги в Германия, Полша, великобритания, Франция, така и с ръководството на големите туроператори, които оперират на пазар България. През следващата седмица предвиждам посещение на място, за да можем капацитетът, който бяхме договорили с "Томас Кук" с общи усилия да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, така че да нямаме по-голям риск от този, който към момента анализираме за следващия сезон. Изключително ключово е да спасим сезон 2020 г. от гледна точка на записванията и преговорите, които към момента текат. Туризмът е в огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите. Стартирали сме подготовка. Ще съдействаме за колективен иск по отношение на техните вземания за месеците юли и август за тези задължения, които са им натрупани съгласно изпълнение на договорите", заяви още министърът на туризма.

Ще предложим законови промени, които да покриват рискове като фалита на "Томас Кук", допълни Ангелкова. Тя поясни, че всички дъщерни компании на дружеството са фалирали и уточни, че в Русия дъщерната компания е финансово независима. "Свикваме абсолютно всички и започваме дебат по тази тема. В момента Законът за туризма в НС, ако намерим консенсус, още между първо и второ четене ще помолим някои от парламентарните групи и тази промяна да бъде факт още до края на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект. Важно е да бъдем единни, важно е посланието, което изпращаме да бъде така, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация", допълни още министърът.

"Във връзка с всичко, което се случва през последните дни, освен това звено, което създадохме, създаваме, което е като кризисен щаб, горещ телефон, 24 часа. Отделно това представители на министерството вече са по моретo във всеки един от хотелите, в които има настанени туристи. Съвместно с официалния представител на "Томас Кук" в България да съдействаме за безпрепятствено връщане на туристите, за за сме сигурни, че всеки един турист, който е дошъл в нашата страна, съответно ще се завърне в своя дом", каза още министър Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес