Министър Ангелкова: Туризмът у нас има дял от почти 13% от БВП

Туризмът е доказал потенциала си като един от основните генератори на растеж на световната икономика. Той има дял от 10,4% от световния брутен вътрешен продукт и дава заетост на над 113 млн. души по света. България е част от тези положителни тенденции – туризмът у нас има дял от почти 13% от БВП. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 2-рия Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути.

„Всички мерки, които взима правителството за развитието на българския туризъм, доведоха до поредица от рекордни резултати – през 2017 г. общият брой на туристическите посещения на чужденци достигна над 8 млн. души, които е с 1 милион повече от населението на страната“, обясни Ангелкова.

„За втори път България има честта да бъде домакин на такова престижно събитие. Искам да благодаря на Световната организация по туризъм, че за втори път гласува доверие на страната ни за провеждането и домакинството на форума. Това ни дава възможност да видим как световните цивилизации могат да бъдат върнати чрез туризъм. Тук е мястото да посоча, че в рамките на срещата на високо ниво ще отправим поглед върху ключовата роля на правителствата за опазването на културното наследство и развитието на туристическите маршрути, което изисква високо трансгранично сътрудничество“, каза още министър Ангелкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес