Министър Ангелкова: Чрез споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма ще гарантираме устойчивост в сектора

Чрез споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма ще гарантираме устойчивост в сектора. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма.

„Наскоро подписахме споразумение с Министерството на труда и социалната политика и Българо-Германския център за квалификация и преквалификация в сектор „Туризъм“. На Междуведомствения съвет за кадрите в туризма представихме това споразумение, защото предизвикателството в туризма, свързано с кадрите, е огромно. Това е може би един от секторите, където няма безработица, а има огромна нужда от кадри особено по време на основните ни летен и зимен сезон“, каза още министър Ангелкова.

Тя посочи, че популяризирането на споразумението започва с обсъждане по места с работодателите и всички заинтересовани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират кадри в туризма по две направления.

„Едното направление е свързано с такива лица, които са регистрирани в бюрата по труда. А другото е значително ново – то е на базата на дуалното обучение, но за такива лица, които вече са реализирани и в момента работят. Така, ако работодателят реши, ще може да инвестира в тях и след това те задължително да може да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение. Така ще можем да гарантираме устойчивост и да минимизираме риска, който съществува при такъв тип обучения, че лицето, което се е обучило, може след това да реши да работи в чужбина или на друго място. Защото искаме да задържим кадрите в страната“, каза още министърът на туризма.

Ангелкова обясни, че по споразумението се работи от два месеца. Министърът посочи, че има недостиг на кадри както за летния, така и за зимния сезон. „Затова ни е важно да осигурим възможност за сезонно наемане на работници от трети страни като краткосрочна мярка. А по отношение на дългосрочните – това е свързано с обучението. И затова работим с МОН - както учебните планове да бъдат съобразени с нуждите на сектора, така и за дуалното обучение“, обясни Ангелкова. Тя посочи, че има липса на работници във всички професии, свързани с туризма.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България