Министър Боил Банов: Бюджетът за опазване на културното наследство вече е близо 7 млн. лв.

Снимки: Цветан Томчев

Откакто работим с екипа ми, бюджетът за паметниците на културата е увеличен повече от два пъти. Това каза на пресконференция министърът на културата Боил Банов.

„Искам да благодаря на Сметната палата. Мисля, че нашите екипи работихме много усърдно с тях – в крайна сметка общата цел на всички беше да охарактеризираме средата и възможностите за решаване на дълготрайните проблеми“, посочи Банов.

Той посочи, че стратегия за култура, която включва културното наследство и опазването му, вече е публикувана на сайта на Министерството. Бюджетът за опазване на културното наследство вече за втора година е увеличен двойно и вече е близо 7 млн. лв. А откакто аз и моят екип работи в Министерството на културата, бюджетът за паметниците на културата също е увеличен повече от два пъти. Направихме и огромна инвестиция в повишаването на заплащането на служителите“, посочи Банов.

Той заяви, че предстои преместването на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на първия етаж в сградата на Министерството. „Горди сме с това, което правим. Проблемите, с които сме се захванали, са тежи и унаследено повече от 50 години“, коментира Банов.

„Стратегията за набавянето на човешки ресурс в работата по паметниците на културата е дигитализацията. Не можем да се върнем във филма „Опасен чар“ и да сложим на всеки паметник на културата милиционер. Така че стратегията е дигитализацията и адекватното заплащане“, заяви Банов.

Той посочи, че има законова възможност сгради – паметници на културата, да бъдат ипотекирани, за да се възстановят. „Но това е изключително тромаво законодателство, което много трудно позволява да се стигне до такова решение. Очакваме да бъде входиран официално проект за промяна на Закона за културното наследство от Сдружението на общините, защото те са изпълнителите. Ние подкрепяме с две ръце една промяна, за да направим тази процедура много по-опростена и ясна“, каза още Банов. Министърът обясни, че целта е процедурата да стане няколко месечна, а не както е сега – да отнема години.

„Огромна част от къщите са частна собственост – това трябва да е ясно. В демокрацията частната собственост е неприкосновена и това е много сериозен въпрос по повод опазване на културното наследство“, каза Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България