Министър Боил Банов: Мисията ни е да опазим културното наследство

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Министерството на културата подхожда изключително отговорно при пренасяне на културните ценности, иззети в рамките на разследването по отношение на Васил Божков. Това увери министър Боил Банов на брифинг във ведомството.

Министерството на културата работи с компетентните органи по разследването още от самото начало. Всякакви хипотези за чували не са състоятелни, увери той.

Инспекторатът на МК има свои представители - експерти, реставратови, консерватори и т.н., на всички адреси (които са проверени във връзка с разследването - бел.ред.), каза още Банов. "Опитни сме в тази работа и гарантираме, че всичко ще бъде опазено, съхрането, описано, проучено, анализирано, така както подобава с оглед защита на културното наследвство", подчерта той и добави:

"Другото мога да го определя като инсуинуации и, разбира се, притеснения от страна на на обществото. Нормално е да има такъв обществен интерес, за което благодаря".

Министър Банов увери, че екипът на министерството се грижи по един и същи начин за всички културни ценности, независимо на кого са собственик. На въпрос какво ще се случи с предметите, за които няма документи за собственост, той отговори: "Ще ги приемем с радост и ще ги изложим в музеите".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България