Министър Владислав Горанов: По-нисък ДДС няма да намали цените (обзор)

Снимки: Денислав Стойчев

Готов съм да се обзаложа с всеки, че намаляването на ДДС няма да доведе до ползи за крайните потребители. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод думите на премиера Бойко Борисов, че се обмисля диференцирана ставка на ДДС за книгите. „Диференцирането на ставките не е тема, която Министерството на финансите би подкрепило. Ако парламентът го наложи, ще изпълняваме закона”, заяви Горанов. „Неслучайно тази тема се повдига винаги и само от бизнеса, защото те гледат на ДДС като техен данък”, посочи финансовият министър.

В преговори сме все още, но най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за изтребителите Ф-16, каза още министър Горанов. Попитан може ли държавата да си позволи да плати наведнъж, Горанов заяви:

„Може да си позволи да плати наведнъж Сумата е доста сериозна, но за радост може”. „Военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че Ф-16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант”, посочи министърът. „В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, определена от парламента”, каза Горанов.

„2 млрд. лв. са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено”, заяви министърът. „Обсъждаме сроковете с американската страна. До есента трябва да сме наясно със всичко”, допълни той.

По отношение на проверката на прокуратурата за партийните субсидии министърът заяви, че „дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност”.

 

Проверки

Крият ДДС със стокови запаси

След проверки в над 4 хил. фирми от НАП са установили, че около 60% от тях укриват ДДС и корпоративен данък. Данъчните са направили проверки на фирми с подозрително големи стокови запаси. Анализ на риска е показал, че при определено съотношение на материалните запаси и продажбите възниква съмнение, че част от наличните по документи стоки на склад отдавна са продадени, но без документи. Това означава, че не са платени ДДС и корпоративен данък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес