Министър Владислав Горанов: Цените на горивата ще намаляват (обзор)

Данъкът за колите се вдига между 6 и 10 лв.

България не произвежда суров петрол и цените следват тенденциите на световните пазари. Но, както сме записали в тригодишната бюджетна прогноза, очакваме цените да се успокоят на сегашните нива и дори да има леки намаления. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Коалиционния съвет.

По думите му трябва повече да се обяснява на българските граждани. Не е изключена среща с Българска петролна и газова асоциация и да се проследи веригата на доставки и да се докаже на гражданите, че това са цените, които могат да се предлагат в една пазарна икономика, каза Горанов.

Той коментира и темата с „Гражданската отговорност“, като подчерта, че „цена от 1000 лева не стои на дневен ред“. Подобна тема е спекулация, която цели само да се нагнети обществено напрежение, отсече министърът.

Той поясни, че всички на съвета са се обединили около това, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Наредбата на Комисията за финансов надзор е на много ранен етап и дали да остане в този вид, с такава ескалация на гражданската, в зависимост от рисковото поведение на шофьора, тепърва ще се анализира, каза Горанов.

Той е категоричен, че по-замърсяващите автомобили трябва да плащат по-високи данъци. Но успокои хората, че след новите законодателни промени местният данък ще нарасне с между 6 и 10 лева.

„Трябва да вземем мерки, защото сме допуснали да станем гробницата на Европа за стари автомобили. И след като ЕС, западната част и дори съседна Гърция, предвижда да се премахнат и ограничи използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде ще се насочат тези моторни превозни средства. Тази мярка има своя и икономически и екологичен смисъл“, каза финансовият министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България