Министър Вълчев: Агресивното поведение към учителите е недопустимо!

Красимир Вълчев

„Агресивното поведение към учителите е недопустимо, осъдително и наказуемо”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Сливен в отговор на въпрос за последния случай на агресия спрямо учител в старозагорското с.Калояновец.

„На този етап съм предпазлив да обвиня когото и да било, защото трябва да приключат проверките. Факт е, че ние дължим уважение към учителите. Много ми се иска да имаме партньорство и доверие между родители и учители, между семейството и образователните институции”, дапълни министърът. Той подчерта, че има училища, които инвестират много в доброто взаимодействие. Но и че има родители, които са необосновано придирчиви и критични и подхождат агресивно към учителя без да са чули неговата позиция, само изслушвайки това, което казва детето.

„Това може да са много малко родители, но е факт, че имаме такава ситуация”, заяви Красимир Вълчев. Това, което може да се направи, е и двете страни да положат максимални усилия за взаимодействие. Министърът посочи, че според извършено по поръчка на МОН проучване, само пасивното уведомяване на родителите, чрез електронни дневници с модули за уведомяване, рязко качва доверието към учителите. През миналата година са били осигурени 7 млн.лева за назначението на психолози и педагогически съветници в училищата, през следващата година ще бъдат предоставени още средства.

Министърът на образованието бе на двудневно посещение в Сливен. Той се запозна с изграждането на два регионални обучително-тренировъчни центъра по безопасност на движението, проведе среща с директорите на училища и детски градини, посети няколко училища. Акцент на визитата му бе работата по механизма за връщането на децата в училище. В ОУ „Иван Вазов” в Нова Загора бе представен опитът на началната учителка Розалина Паскалева, която обучава предимно билингви, но с използването на електронните технологии децата дават много добри и отлични резултати в усвояването на знания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България