Министър Вълчев: Един от пропуските на нашата страна е, че забравихме колко е важно образованието

Министър Вълчев е разпоредил през следващите дни да не се пишат отсъствия на ромските ученици, чиито родители се подплашиха

"Един от пропуските на нашата страна е, че забравихме колко е важно образованието и колко важни са учителите. Затова е важно и заплатите им да бъдат високи", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция на тема "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС".

Ще живеем в едно по-хармонично бъдеще, ако имаме споделени норми и ценности, отбеляза министърът.

"Днес основните общности, в които живеем са националната държата и ЕС. Той е най-успешният политически проект, който съдържа споделени ценности. Много от проблемите, пред които сме поставени са наднационални", заяви министър Вълчев. По думите му българското образование носи критериите на светското образование, а най-трудната задача на образователната система е формирането на възпитание.

Министър Вълчев е категоричен, че българите имат основните ценности, но въпросът е как да се възпитават децата и учениците в по-доброто разбиране на тези ценности. По думите му няма как да научим децата на равнодушие, неспазване на човешките права и т.н.

"Няма взаимност между образователната система и родителите. Основната причина за това е липсата на споделени ценности. Колкото повече права имаме, толкова повече несигурни се чувстваме. Като част от реализирането на компетентностите са и гражданските компетентности", каза още министърът на образованието. Той подчерта, че днешното поколение деца са изправени пред редица предизвикателства в глобализирания свят, в който живеем и затова е много важно толерантността да стане основна ценност.

"Днес океанът от информация прави така, че децата да не могат да разберат кое е същественото. Тук роля има образователната система, защото децата са лесно манипулируеми, а дезинформацията в днешно време е много голяма", посочи министър Вълчев. Той допълни, че политиките, които се реализират в България са тези, които реализират навсякъде по света, но въпросът е това да стане по-бързо при нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование