Министър Вълчев: Община Бургас изпреварва националните политики в сферата на образованието

Община Бургас изпреварва националните политики в сферата на образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време връчването на наградата за Град на знанието на 2018 г. на церемонията „Най-добър град за живеене в България 2018 г.“.

„Всички, които разбирате и се занимавате с местни политики, финанси, знаете, че голяма част от средствата за образование са делегираните дейности. Местните дейности са насочени в много голяма степен в дофинансиране на детските градини и това което отделя като разходи общината е насочено към материалната база. Малко са общините, които правят допълнителни месни политики, които да надграждат микса от политики, които се финансират от държавния бюджет чрез общинските бюджети. В случая с Община Бургас, политиките, които е стартирала не само надграждат този микс, но бих казал, че адресират пътя на националните политики. Те изпреварват националните политики“, каза още Вълчев.

„Аз като се запознах с целия списък с дейности, всъщност си казах, че всъщност това е, което ние правим и искаме да правим. Отговаряйки за бъдещето, ние трябва да подготвим повече деца с умения на дигиталната креативност, общината създаде гимназия по компютърно програмиране и иновации. Въведе компютърно моделиране от първи клас, ние го въведохме от трети. С проекта „Образование а бъдещето“, което предстои да стартираме, искаме да въведем като дейности и интереси от първи клас. Все неща, за които Община Бургас ни е изпреварила“, обясни министърът.

„Въведе английски език от първи клас, направи програмата „Първокласно училище“ за оборудването а всички класни стаи, в които ще постъпят първолаци, отдели 4 милиона и 700 за модернизиране на базата за професионално образование, нещо, което също е акцент в нашата политика и е свързано с възстановяването на репутацията на професионалното образование и привличането на повече деца към това, което пък е възможност от друга страна да задържим повече деца в регионите на страната. Списъкът е толкова дълъг и впечатляващ. Още веднъж поздравления за наградата“, каза Вълчев по време на награждаването.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование