Министър Вълчев: Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя

Министерството на образованието и науката ще финансира от догодина дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки, както и обучения по компютърно моделиране още от първи клас. Това съобщи министър Красимир Вълчев след среща с директори, учители, представители на общините и синдикатите в област Русе, информират от МОН.

"Днешните деца ще са на пазара на труда през 2060 година, когато все повече професии ще изискват дигитални умения", каза министър Вълчев. Затова трябва още от първи клас да се свърже креативността с уменията за програмиране и да бъдат подготвени дигитални създатели. През следващата година при изготвяне на държавния план прием ще се акцентира на паралелки с изучаване на математика, технически науки и професии. По думите на министъра професионалното образование и дуалното обучение са важни, за да се осигурят специалисти за местната икономика.

Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. "Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя", каза министърът. Той препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите. По думите му въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници.

Училището трябва да възпитава и в толерантност, когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година.

Друг акцент в срещата с директорите на детски градини и училища бяха новите моменти в организацията на работа, дейността на екипите за обхват на децата в образователната система, преминаването към едносменен режим и обновяването на материалната база.

Министър Вълчев заяви, че учебната година ще започне навсякъде, независимо от ремонтите, които се извършват в училищата. В Русе заедно с кмета Пламен Стоилов и народния представител Пламен Нунев той посети детски градини, които се модернизират със средства по ОП „Региони в растеж“. С европейски средства в града се ремонтират СУ "Христо Ботев", ПМГ "Баба Тонка", ЦДГ "Пинокио 1", ЦДГ "Пинокио 2" и ЦДГ "Русалка 2".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование