Министър Десислава Танева: Увеличението на цените на свинското месо е нормална реакция след африканската чума

Десислава Танева

Покачването на цените на свинското месо през последните седмици е нормална и очаквана реакция след епидемията Африканска чума по свинете, не само в България, но и по света. Това каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БНТ.

Танева подчерта, че към момента няма регистрирани нови огнища в страната. Министърът подчерта, че държавата не може да окаже влияние върху производителите на свинско месо и да задържи цената му. Земеделският министър не се нае да прогнозира дали в следващите седмици ще има ли ново покачване на цената на свинското месо.

Това не мога разбира се да го прогнозирам, но при всички случаи разбира се и на европейско ниво, вероятно ще се вземат мерки. Въпросът ще бъде поставен, но истината е, че продължава разпространението на болестта. Продължават щетите от тази болест, увеличава се броят на засегнатите свине и безспорно потреблението като такова продължава, което предизвиква и този тренд. От друга страна, следва да отбележим, че и интересът към това да се произвежда свинско в тази ситуация също е висок, коментира още Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България