Министър Димов: Грешките при определяне на границите на Натура 2000 са безброй

Министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен, грешките при определяне на границите й са безброй. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно липсата на данни за България по екологичната мрежа.

„Твърдението, че България е единствената, която не е докладвала на ЕК по проектите за местообитанията и птиците, не е коректно. Видно от публичния портал на Европейската агенция по околна среда към 20 май броят на докладвалите страни е едва 12, т.е. по малко от половината", каза министърът.

Той заяви, че крайният срок за докладване по чл. 12 от Директивата за птиците е 30 октомври, а по чл. 17 от Директивата за местообитанията - 30 август. Обясни, че сроковете - 30 април за докладване по Директивата за местообитанията и 31 юли по Директивата за птиците, са определени с цел държавите членки да имат възможност за повторно подаване на докладите при наличие на проблеми и пропуски в първоначално представената документация

Министърът посочи, че забавянето на докладването е вследствие на многократните обжалвания, като са загубени повече от три години в процедури по обжалване.

По думите му, България може да бъде санкционирана от ЕК само ако изобщо не представи националните си доклади за Натура 2000 за периода 2013-2018 г. по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията.

Относно обхвата на териториите в екологичната мрежа Нено Димов коментира:

„Почти 35% е Натура 2000 в България и сме на трето място в ЕС. При всички положения проблемът е изключително сериозен, териториите са много големи, грешки са безбройни. Свидетели сме на това, че в Натура 2000 има предприятия, които са строени по времето на комунизма, има летища, има гробища. Надявам се проектът, който най-сетне стартира и който три години мина през процедура на обжалване, да внесе яснота“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България