Министър Димов: Най-сериозен остава проблемът с рециклирането на пластмасата

При всички положения сме с по-голямо количество на рециклирани опаковки спрямо минали години. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на откриване на нова инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки и първия образователен център на „Екопак България“ АД.

По думите му, ако говорим за пластмасата, там нещата не стоят по този начин. Според него в тази област има още много какво да се направи. „По принцип суровини като металите и алуминия са доста атрактивни, така че при тях не се очаква сериозен проблем. За мен най-сериозен остава проблемът с рециклирането на пластмасата“, посочи той. Според него в този елемент трябва да се насочат усилията, но и без да се пренебрегват останалите отпадъци, като хартия и алуминий.

„Ние водим разговори за пилотни проекти за рециклиране, които да се развият през следващия програмен период“, обясни той. По думите му за момента се работи за насърчаване и разширяване на разделното събиране, а кой ще бъде методът, по който това да се случва, ще бъде отделно разискван. „Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Ние имаме около година и половина за въвеждането на този начин за рециклиране, това е предостатъчен период за съгласуване“, каза той.

Според него ефективният начин за справяне с отпадъците е свързан с приемането и възпитанието в нов начин на мислене. „Ние сме свикнали на момента да имаме суровина, да направим стока и да изхвърлим боклука, това е едно линейно мислене. Ставането на това в навик да използваме отпадъците като ценни суровини, е гаранция, че след години няма да имаме проблеми, за които днес например се събираме“, обясни Димов. „Това е пътят, по който трябва да се върви“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България