Министър Димов: Не е отчетено замърсяване на водите на река Драговищица

Снимка: Архив

Не е отчетено към момента замърсяване на водите на река Драговищица, която е трансгранична за България и Сърбия, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол.

В края на миналата година имаше протестни действия сред българската общност в западната ни съседка, заради планове за извършване на рудодобивни и металургични дейности на сръбска територия в близост до реката.

По думите на Димов липсват превишения на следените приоритетно вещества, включително тежки метали, пестициди, летливи органични съединения и други. Министърът посочи, че от декември 2018 г. се извършва мониторинг на 86 показателя във водите на реката на наша територия, а от април 2019 г. са включени още 12 показателя и те са станали общо 98. Въпреки това следим с повишено внимание резултатите от мониторинга в пункта при границата със Сърбия, каза Димов.

След среща на двамата министри на околната среда от Сърбия е предоставена информация за качеството на водите на река Драговищица. Според получената информация взетите от сръбска страна проби отговарят на сръбското национално законодателствно.

Министър Димов посочи още, че е настоял пред еврокомисар Кармену Вела въпросите, свързани с опазването на водите и с конкретния казус, да станат част от преговорите на ЕС със Сърбия за присъединяването й към Съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България