Министър Димов: Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано

Снимка: Архив

„Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано. Такива в страната са около 116 стари депа“, това каза пред БТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов за пожара в Свищов. Тази година отделихме 70 млн. лева за рекултивация на стари сметища, уточни министърът.

По думите му само 31 общини са кандидатствали за рекултивация на стари сметища до момента. „За тях имаме около 56 млн. лв.“, посочи министър Димов. Той добави, че част от парите ще бъдат използвани и за засипване на сметището с пръст.

„Тази техническа рекултивация не би позволила по-нататъшното му запалване“, посочи той. Нено Димов заяви, че разчистването на сметищата е работа на Общината. „Общините дават заявката си. Ние сме осигурили ресурса и одобряваме техните проекти“, каза той.

В резултат на последните пожари има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им, каза още Димов. Той уточни, че резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни утре. Димов отбеляза, че мобилните станции измерват определени замърсители, а не всички. "Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи", заяви министърът.

"Това, което се мери (като замърсители), е това, което е най-опасно за здравето", заяви Нено Димов.

Що се отнася до пожара до магистрала "Струма", става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката. Министърът коментира и последствията от чумата по прасетата. "Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни - далеч от вододайни зон и и без високи подпочвени води", заяви Димов, която отбеляза, че в този процес е изключително важен и последващият контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България