Министър Димов: Ще има прозрачност при екооценката на участъка от „Струма“ през Кренсенското дефиле

Напредъкът по проекта за изграждане на участъка на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле беше обсъден на съвместни срещи на министъра на околната среда и водите Нено Димов и министрите на регионалното развитие Николай Нанков и на туризма Николина Ангелкова с европейските комисари по регионална политика Корина Крецу и по околна среда, морско дело и рибарство Кермену Вела в Брюксел.

На срещите министър Димов увери еврокомисарите, че при реализирането на проекта страната ни ще спази изцяло българското законодателство, което е напълно хармонизирано с европейското, съобщиха от МОСВ. Той подчерта, че ще бъде обърнато особено внимание на прозрачността на процедурите по ОВОС и оценката на степента на въздействие върху защитените зони.

Димов съобщи, че в МОСВ вече е постъпила цялата документация по ОВОС и по оценката на степента на въздействие върху защитените зони. „Ние даваме възможност на всички НПО, включително на природозащитните, да участват активно в обсъждането, за да се осигури най-добрата защита на биоразнообразието в Кресненското дефиле“, категоричен бе министърът. Той увери, че МОСВ ще даде достатъчен срок за провеждане на общественото обсъждане, за да може до средата на октомври т. г. да има решение по ОВОС и да се прецени кой от петте предложени варианта на проекта е най-добрият от екологична гледна точка. „Държа да подчертая, че разглежданите варианти защитават както природата в Кресненското дефиле, така и човешкия живот, който е ключов приоритет“, каза министър Нено Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България