Министър Захариева: ЕС и България виждат Йордания като най-стабилния партньор в региона

Европейският съюз и България виждат Йордания като най-стабилния и най-адекватен партньор в региона. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева, след като с министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади подписаха споразумение за визово облекчение на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

"Нашите институции могат да споделят много експертиза в тази сфера и заедно с Йордания да се борим за постигането на трайния мир, най-вече борбата с радикализацията и с опита за използване на религия с различни цели", каза Захариева. Тя добави, че се радва, че кралят на Йордания Абдула II фокусира вниманието си върху Балканите.

Захариева каза още, че с йорданския външен министър са говорили и за тясно сътрудничество с Берлинския процес. "Да споделяме опит, но и заедно да набелязваме конкретни действия за справянето с този глобален феномен", заяви тя и пожела приятен престой на Садафи в България.

Айман Садафи благодари на Екатерина Захариева за сътрудничеството между двете страни и каза, че е изключително щастлив от посещението си в страната.

Не по-късно от началото на следващата година с Йордания ще организираме първата сесия на смесената икономическа комисия, каза още Захариева. Тя приветства Айман Сафади в България с думите: "Много се радвам, че около 8 месеца след моето посещение ти усоя да посетиш България". Тя посочи, че той е първият йордански външен министър, който идва в България. "След толкова много общи срещи с теб и топлите и приятелски отношения на нашите две държави мисля, че днес с теб набелязахме конкретни сфери на работа, задачи и се надявам всичко, което се разбрахме днес, да се реализира в най-скоро бъдеще", каза Екатерина Захариева.

По думите й на първо място е икономическият обмен между двете държави, който е пренебрежимо нисък спрямо възможностите на двете страни. "Айман Сафади предложи Йордания да бъде врата на нашия бизнес в Ирак", добави тя. Министърът на външните работи на България каза, че са набелязани сфери на действие за двете държави. "Туризъм - и двете държави са с изключително богато културно-историческо наследство и природни красоти, високи технологии, фармацевтична промишленост, хранително-вкусова промишленост и други сфери на дейности, които нашите бизнеси ще набележат", поясни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България