Министър Захариева: Македонските учени вече говорят за средновековна българска държава

Екатерина Захариева

Отношенията с Македония се развиват изключително позитивно. Това каза министър Екатерина Захариева по Дарик радио, като изрази надежда, че до края на годината Северна Македония ще стане пълноправен член на НАТО. По думите й България вече е ратифицирала присъединяването.

"Вече и македонските учени говорят за средновековна българска държава, което в близкото минало е било немислимо", посочи Захариева.

Тя подчерта, че е много важно е да има бизнес между двете държави, да има железопътна линия между тях. Интересът на българските компании да инвестират в Македония се е удвоил, посочи външният министър.

Относно евентуалното разполагане в Европа на американски ракети със среден обсег на действие министър Захариева посочи, че подобно нещо не се обсъжда.

"Дали трябва да се разполагат противоракетни системи в страната за защита от руски ракети е тема на анализ, който ще бъде направен", допълни тя.

"След анексирането на Крим, в Черно море има нова ситуация", допълни Захариева. А дали трябва да се засили присъствието на НАТО в Черно море, според нея - то е достатъчно на този етап.

"България не подкрепя каквато и да е военна интервенция във Венецуала, е позицията на нашата страна по конфликта там", каза още министърът на външните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България