Министър Захариева: Най-големият успех на председателството е, че превърнахме Западните Балкани в общ европейски приоритет

Снимка: Архив

Приоритетът Западни Балкани всъщност е основно национален български приоритет. Най-големият успех на Председателството, който се изрече от редица лидери и посланици на ЕС, е че България успя да направи един свой национален приоритет - общ европейски приоритет. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“.

„Позволете ми изобщо да не се съглася с оценката на президента Радев, че Балканите останаха приоритет на София“, коментира тя. „В началото на мандата на тази ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че разширяването не е приоритет, че по никакъв начин няма да се случва напредък по време на разширяването“, припомни Екатерина Захариева. „3 години по-късно ЕК направи за основен приоритет във външната политика страните от Западните Балкани“, обяви министърът.

„Дали сме постигнали нещо конкретно - оценките могат да се разминават, но Софийска декларация с дневен ред, с пари на масата, от заключение на Съвета за разширяване, е повече от конкретика“, каза още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България