Министър Захариева: Планът "Маршал" ще бъде следващият европейски бюджет

Планът "Маршал" ще бъде следващият европейски бюджет, след като се овладее първата вълна от епидемията. В еврозоната дебатират помощта, за разлика отпреди 12 години, вече има създадени механизми. ЕК също реагира – 812 млн. лева много бързо са осигурени от европейския бюджет, тези средства сега са на наше разположение. Зелените коридори работят. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Според вицепремиера България следва най-добрите световни практики, а в някои случаи ги създаваме. Идеята за подпомагане на бизнеса 60:40 е била анонсирана от България и Германия, впоследствие заимствана от другите държави и ЕК, каза Захариева.

"Абсолютните цифри трябва да се сравняват с БВП. Сравнено с нашия, помощта е доста относима с други държави. Не мисля, че изоставаме", заяви външният министър.

По думите ѝ всяко едно правителство следи психическото състояние на хората, за никого не е лесно, но колкото по-стриктни са мерките, толкова повече ще съкратим периода.

Захариева заяви, че цел на МВнР е да съдейства за прибирането на тези българи, които искат. Срещаме трудности на европейско ниво за това да получим разрешение да кацне самолет от Европа. Все още има проблем в някои държави в Латинска Америка.

"Има все още хора, по-малко са в трети страни, работим за това те да се приберат координирано", коментира Захариева.

При връщане в България нашите сънародници се поставят под строга карантина, увери вицепремиерът.

Според Захариева е фалшива новина, че ЕС е немощен и ни е изоставил. Тя припомни, че ЕС е помагал на Китай, тогава когато е имал нужда от лекарства и лекари. Германия, Франция, Австрия са изпратили много повече маски в Италия, отколкото Китай, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България