Министър Захариева участва в среща на първите дипломати от ЕС в Ню Йорк

Те изслушаха специалните пратеници на ООН за Либия и Сирия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Ню Йорк в среща на първите дипломати от Европейския съюз, на която изслушаха специалните пратеници на ООН за Либия и Сирия, съобщават от МС.

Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Бойко Борисов.

Гасан Саламе, специален пратеник на ООН за Либия, във видеоконферентна връзка от Триполи информира министрите за несигурната обстановка в страната след въоръжените нападения в либийската столица, в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, подписано от 18 групировки на 4 септември.

Необходими са мерки за прекъсване на финансирането на тези формации, които са по-добре оборудвани от правителствените сили на реда. Три са основните източници на такова финансиране: нелегален износ на субсидирано гориво, спекулации с разликата между пазарния и официалния курс на либийската валута и контрол върху основните предприятия и инфраструктурни обекти. В момента в Либия по различни данни има около 700000 емигранти, освен трийсетте хиляди в лагерите за бежанци. При нормално функциониране на либийската държавност и икономика, това число отговаря на потребностите от работна ръка в страната.

Според Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия, в провинция Идлиб са разположени около 10000 терористи, но и близо три милиона невинни граждани, които разчитат на закрила от международната общност. Идният месец октомври ще е ключов период на изпитание както за бъдещето на Идлиб, така и за създаването на т.нар. конституционна комисия, която да приеме правилата за политически преход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България