Министър и кмет предупреждават въздухът в Бургас да е чист

Първа среща с големите промишлени оператори на територията на общината

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Бургас Димитър Николов, се срещнаха с ръководството на дървопреработвателното предприятие "Кроношпан". Срещата е първа от поредица разговори, които предстоят с големите промишлени оператори на територията на общината и касаят чистотата на въздуха.

Министърът и кметът предупредиха "Кроношпан", че дейността им зависи от доверието на гражданите, затова и поставиха конкретни изисквания за подобряване работата на предприятието. Те настояха да бъдат въведени най-добрите налични техники за всички пречиствателни устройства. До 10 декември предприятието трябва да представи график с етапите на въвеждане в експлоатация на новите техники. Поетапното въвеждане трябва да започне веднага, а всички мерки да са изпълнени не по-късно от ноември 2019 г. До края на зимата проектът на ново Комплексно разрешително трябва да бъде представен на гражданите на Бургас за обществено обсъждане.

По изричното настояване на кмета на общината в Комплексното разрешително ще се изисква постоянен, непрекъснат мониторинг на емисиите от комина на предприятието. Община Бургас ще изпрати искане чрез Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) до Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) за включване на новоизградената станция в комплекс „Славейков“ в националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България