Министър Караниколов: До Нова година правим икономическа карта на регионите!

До края на годината у нас ще бъде изработена първата икономическа карта на регионите, съобщи в сряда министърът на икономиката Емил Караниколов при своето посещение в индустриална зона "Раковски", която е част от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ).

"На тази карта бъдещият инвеститор ще може да види каква работна сила има там, какви фирми са ситуирани, както и да получи информация за образователните и научните институти и дори за средната работна заплата за съответния регион. Подобни платформи има изработени в други държави и ние просто ще ги привнесем у нас", допълни Емил Караниколов.

Министърът на икономиката представя в сряда пред дипломатическия корпус възможностите за инвестиции у нас и ги разведе из първия в зона "Раковски" завод на АВВ и логистичния център на "Кауфланд".

Той е разположен върху площ от 80 000 кв.метра и зарежда всички 55 магазина на веригата у нас, но до няколко месеца започва разширение на логистичния център край пловдивското село Стряма.

"България се развива като атрактивна дестинация за инвестиции в производството, в частност автомобилната индустрия, както и за създаване на центрове за обслужване на клиенти и бизнес аутсорсинг. Страната ни се стреми да отговори на високите изисквания на потенциалните инвеститори по отношение на инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата и предлагането на адекватни насърчителни мерки", декларира пред посланици и аташета Караниколов.

Той увери ВИП-гостите, че  Министерството на икономиката е насочило своите усилия си към последователно разширяване на възможностите за привличане на инвестиции и към развитие на предимствата на България като конкурентна инвестиционна дестинация.

"Успешният бизнесмодел на ТИЗ съдейства за представянето на България пред водещи международни компании за разширяване на съществуващите им производства, което от своя страна е индикатор за добрите условия за инвестиции у нас", каза още Емил Караниколов.

Той изтъкна, че Министерството на икономиката работи за развитието на индустриалните зони в регионите от страната с добра транспортна инфраструктура и в непосредствена връзка с европейски транспортни коридори, но се обмисля и създаването на нови - в районите на Стара Загора, Кърджали и Смолян, където дори са водени разговори с техните кметове и областни управители.

"Още преди да сме създали тези индустриални зони, вече имаме интерес към тях от инвеститори към Стара Загора и Кърджали", допълни министърът на икономиката. Той съобщи още, че в министерството се обмисля връщането на регионалните звена към Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес