Министър Караниколов: Има напрежение в бизнеса заради закона за горивата

Снимка: Архив

Последните събития от последните няколко дни във връзка със закона за горивата показаха, че има напрежение в бизнеса. Това каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, този закон с недорешени текстове наистина ще създаде това напрежение и това беше анализирано в Министерството на икономиката не само, когато малките търговци казаха, че ще излязат на протест.

След като беше приет закона вътре имаше две основни неща - първо, че ще влезе в сила от 28 януари и второто, което задължава Министерството на икономиката да подготви наредба във връзка със закона, обясни Караниколов. Подготвихме наредба и два пъти беше качена на обществено обсъждане и заваляха изключително много забележки по закона, коментари по текстове, искания. Тогава ние разбрахме, че има сериозен проблем в някои текстове, уточни той.

"Всички заинтересовани страни, независимо такива, които казват, че искат да се отложи или не искат да се отложи, казват, че 10 години са чакали този закон и той трябва да го има. Това е секторен закон, който трябва да съществува. Никой не казва - махнете закона, не трябва да има закон. От тази гледна точка ще апелирам към всички заинтересовани страни. Министерството на икономиката утре ще пусне писма до всички тях и ги моля от понеделник да започнем работа. Има текстове, които ние трябва да отразим и коментари, за да не създадем напрежение с влизане в сила на този закон. Считам, че ако всички работим в диалог и в добро отношение, съвсем скоро ще имаме решение на всички проблеми", каза Караниколов.

Караниколов обясни още, че е имали три варианта: първият - да се отмени закона; вторият - да остане закона да влезе в сила и след това да започнем да го изменяме; и третият вариант, който избрахме е да отменим влизането му в сила, да съберем заинтересованите страни и да получим баланса, за който всички казват, че не е постигнат в момента със закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес