Министър Караниколов: На 6-и октомври лицензът на "Емко" може да бъде възстановен

Надявам се, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза - за износ и внос. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов по БНР в коментар по казуса за оръжейното дружество, което заради нередности временно загуби лиценза си. Това предизвика протестите на работещите в "Емко" от Трявна и Белица, които заподозряха сценарий за "притискане" на предприятието.

Министър Караниколов изрази надежда до началото на октомври проблемите наистина да бъдат решени.

"Беше получена справка от МВР в Междуведомствения съвет, където не членувам само аз, а и вицепремиерът Каракачанов и още около 20 ведомства - службите за сигурност, Министерството на външните работи, Министерството на финансите - абсолютно всички ведомства, които имат отношение към военно-промишления комплекс. В справките, които получихме, бяха констатирани нарушения, свързани със съхранение на боеприпаси - мисля, че това е ясно на всички и самите работници и управители на дружеството също потвърдиха, че има такива нередности, които те работят да отстранят и се надявам, че вече са го направили", припомни министърът на икономиката.

"Такъв е законът, за съжаление. Когато има проблем със съхранението е логично да се позволи износа, за да могат да бъдат изнесени, но пък в закона в момента, текстът на нормативния акт казва, че се спират лицензите за износ и внос. Ако бяхме тръгнали да изменяме закона и да се спира лиценза за производство, щяхте да кажете, че го правим точно за конкретния случай", каза Караниколов.

По повод предстоящите важни оръжейни търгове, които изглежда ще бъдат загубени за "Емко" и за които се твърди, че точно те може да са евентуалната причина за атаките срещу дружеството, Караниколов коментира, че ако в дружеството отстранят нередностите, довели до спирането на лиценза за износ и внос, те могат да се явят на търговете, първият от които е в началото на октомври.

"Това е превенция - законът е закон, не може другите дружества от Военнопромишления комплекс да спазват абсолютно всички правила, а едно дружество да не ги спазва", подчерта той и добави, че все още не са отстранени всички констатирани нередности.

На 6-и октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на "Емко".

Един от директорите на "Емко" - Валентин Тахчиев, каза, че не е оптимист за връщане на лиценза на 6-и октомври и обвини Емил Караниколов, че казва неистини за дружеството. По думите на Тахчиев всички констатирани нередности от служба КОС са отстранени.

"Има констативен протокол, който ние сме изпратили на същия уважаван министър. Същите тези (нередности - бел. ред.) ние сме ги отстранили, за което ви казвам, че има протокол на същата тази служба, която ги е констатирала - на 29-и август. И какво стана на практика след това - значи, всеки ден идва проверка и тази проверка донажда нови, нови и нови изисквания, за които издава нови и нови предписания - ние попадаме в Параграф 22, каза още Валентин Тахчиев, който смята, че държавата умишлено протака решението за връщане на лиценза за външна търговия.

Предприятието в момента работи, тъй като лицензът за производство, съхранение и търговия в страната не му е отнет - то работи, има договори с други фирми на територията на България, но има един такъв проблем - с отнемането на лиценза за внос и износ ние няма как да си доставяме компоненти за нашите изделия и те се изчерпват. Примерно след десетина - петнайсет дена ние ще изчерпим компонентите и няма как да си внесем нови, обясни Тахчиев и прогнозира, че на важния оръжеен търг на 2 октомври предприятието ще бъде отстранено. Така "Емко" ще загуби възможността да участва в договаряне на сделки за около 1 милиард долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика