Министър Караниколов: С над 10% са се увеличили преките чуждестранни инвестиции за 2018 г.

Преките чуждестранни инвестиции за 2018 г. са се увеличили с над 10%. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушването си за инвестициите и перспективите за икономически растеж на българската икономика.

„През цялата изминала 2018 г. се говореше, че преките чуждестранни инвестиции намаляват. Цитираха се предварителни данни на БНБ, които всички знаем, че подлежат на актуализация и ревизия в продължение на 15 месеца след приключване на отчетния период. Тук вече беше споменато, същото се случи и през цялата 2017 г. Знаете, че се говореше и излизаха предварителни данни. В крайна сметка излязоха окончателните данни. 2017 г. имаме увеличаване на преките чуждестранни инвестиции с над 380 млн. евро. Това вече е окончателно. Обръщам внимание, че това се случи за около 6 месеца, защото преди това имаше избори в България“, допълни Караниколов.

По думите му при избори инвеститорите изчакват да видят дали ще има необходимата политическата среда, която да им вдъхне доверие. „През изминалата седмица излязоха нови данни на БНБ, които обръщам внимание, отново са предварителни и те показаха, че преките чуждестранни инвестиции за 2018 г. не само че не са по-малко от предходната, а са се увеличили с малко над 10 % за една година. Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции през изминалата година възлизат на 1, 532 млрд., което е с 10,3% или малко над 143 млн. евро повече от вложенията направени в периода януари – декември 2017 г., които възлизат на 1,389 млрд.“, обясни още министърът.

Според него интересното е защо, когато резултатите са положителни никой не ги отчита и не се обръща внимание. „Нещо повече от 2016 г. до момента се наблюдава положителна тенденция за увеличаване на нивата на преките чуждестранни инвестиции“, допълни още Караниколов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес