Министър Кирил Ананиев: Разработваме три модела за здравеопазване

Пациентът е във фокуса на всеки един от тях

Министерството на здравеопазване разработва три модела за управление на сектора и до края на май те ще бъдат предложени за обществено обсъждане. Във всеки от трите варианта пациентът ще има важна роля, каза във Варна министър Кирил Ананиев. Според него нито един от вариантите не предвижда резки промени, защото системата е консервативна и не търпи трусове.

Към неосигурените ще се подхожда в зависимост от причината, поради която не са редовни. Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами, добави министърът.

Задълженията на болниците в страната достигат 500 милиона лева, посочи той и уточни че в тези с най-тежко финансовото положение вече се прилагат оздравителни планове. Така се работи в Ловеч, Враца, а вероятно през следващата седмица ще бъде направена подобна стъпка и в Националната кардиологична болница, каза Ананиев. До края на следващата седмица министерството ще бъде готово с общиправила за финансово управление и контрол на държавните болници, допълни министърът.

Разработената схема ще бъде предложена и на общините, които могат я прилагат в здравните заведения, които управляват. До края на годината трябва да бъде готов проектът за Национална здравна електронна система.

73 милиона лева от задълженията на Здравната каса към чуждестранни партньори ще бъдат разплатени от бюджета на НЗОК тази година. За останалите се преговаря за разсроченото им плащане. Задълженията бяха общо 133 милиона лева.

Министърът на здравеопазването беше на открит медицински съвет за представяне отчета на университетската болница

"Св.Марина" за 2017 г. Заведението е приключило годината без задължения към държавата, общината и персонала. Със собствени средства болницата е купувала апаратура и е ремонтирала няколко клиники. В сряда правителството взе решение едноличен собственик на здравното заведение да стане Медицинският университет с ректор проф. д-р Красимир Иванов за срока на акредитационната оценка като университетска болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България