Министър Кралев: Всички подкрепят развитието на Витоша

След корекциите в нормативната уредба столицата ще може да приеме младежка зимна олимпиада

"На Витоша имаме изключително сериозен проект, който е важен за икономиката на България и на София. Провеждането на младежки зимни олимпийски игри ще бъде уникално за столицата и страната ни. Мога да гарантирам, че след това приходите в икономиката на столицата ще бъдат в пъти по-големи", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Плюс минус" по Нова телевизия.

Кралев припомни, че за да е възможно провеждането на младежка зимна олимпиада през 2024 г. в планината край София, трябва да бъде променено законодателството.

"Ще инициираме такава промяна заедно с колегите от Министерството на околната среда и водите. Столична община и общинският съвет подкрепиха тези действия, които предприемаме. Необходимо е несъответствията в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и действащия План за управление на Витоша да бъдат премахнати, за да могат да се изградят стълбове за лифтови съоръжения. Аз мисля, че проблемът тук е само правен. Всички софиянци са зад този проект. София ще стане едно перфектно място за туризъм и за спорт. Туризмът е един от най-важните икономически отрасли заедно със селското стопанство и енергетиката, които формират брутния вътрешен продукт", обясни министърът.

Той за пореден път каза, че стартовете от Световната купа по ски в Банско, провели се този уикенд, са преминаали изключително успешно.

"Излъчваше се в над 50 държави в целия свят, а повече от 120 млн. души са гледали състезанията. За съжаление в такива моменти проблемът с липсата на втори кабинков лифт излиза на преден план. Решаването на този казус не е в правомощията на нашето ведомство. Ако беше, до сега да сме го решили", допълни Красен Кралев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България