Министър Кралев даде старт на „Маратон Варна 2017“ и награди победителите

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри спортния празник във Варна по случай Световния ден на предизвикателството и даде старт на международния „Маратон Варна 2017“. Близо 500 лекоатлети от 15 държави се състезаваха в оспорваните бягания на 8,4 км, 16,8 км и 42,195 км. Много любители от всички възрастови групи и деца се включиха в масовия крос на 2 км.

На стартовата линия министър Кралев приветства всички участници и си пожела повече млади хора да се запалят от техния пример, за да се увеличат феновете на атлетиката във Варна и България. Той изрази увереност, че този маратон ще стане традиционен и ще бъде един от символите на неговия роден град Варна.

Варненският маратон се организира за втора поредна година и се очертава като един от най-силните у нас. В състезанието участваха почти всички най-добри наши бегачи и представители на водещите световни школи Кения, Етиопия и Мароко. За призьорите бяха отредени 44 индивидуални парични премии от общия награден фонд в размер на 49 000 лв. Първите 40 финиширали в масовите бягания получиха много предметни награди – сакове, анцузи, шапки и др.

Трима мароканци бяха най-бързи при мъжете в класическата дистанция 42,195 м. Победителят Абделади Таяр даде време 2:20,25 часа, като изпревари първия в миналогодишния маратон Ахмет Насеф и Юсеф Сбааи. Абделади Таяр повтори успеха си от маратона в Стара Загора. Така той запази шансовете си да спечели джакпота от 20 000 лв., ако триумфира и в третия голям български маратон от веригата „Бягането – начин на живот“ в София на 14 октомври.

Министър Кралев поздрави Абделади Таяр и му връчи венец за победата веднага след пресичането на финала. В официалната церемония по награждаването участва и кметът на града Иван Портних.

При жените в класическата дистанция на 42,195 км на първо място завърши Рут Матебо от Кения.

„Щастлив съм, че второто издание на варненския маратон е толкова успешно – коментира Красен Кралев пред БНТ. – Огромният успех и на маратона в Стара Загора ме кара да вярвам, че това начинание, което започнахме през миналата година, ще има добро бъдеще. Дългите бягания са един от най-трудните, но и най-достъпните спортове. Те са изключително полезни за здравето и изграждането на характера. Наша задача е да се грижим, както за елитния спорт и за създаването на шампиони, така и да научим децата на любов към спорта и на двигателна култура. Именно това е начинът да имаме здраво поколение от млади българи.“

Красен Кралев подчерта, че ще бъде последователен и във втория си мандат като министър на младежта и спорта, за да продължи започнатото в предишното правителство на премиера Бойко Борисов.

„Най-важното в момента е, че за първи път от 50 години българско правителство обръща внимание на един от най-сериозните проблеми в българския спорт – липсата на физкултурни салони в училищата. Ако ние не променим отношението на родители, учители и директори към физическото възпитание, няма как да очакваме, че ще имаме здрава нация и успехи в професионалния спорт при положение, че само 30 процента от децата спортуват. От 2700 училища 300 нямат салони, 400 имат пригодени помещения, които също не са подходящи за адекватно провеждане на спортни занятия.

Премиерът Борисов и финансовият министър Владислав Горанов подкрепиха категорично идеята да бъдат изградени тези салони. И в следващите 4 години ще бъдат отделени 130 милиона лв. за инвестиране в спортната инфраструктура в училищата. Смятам, че с това ще бъде даден сериозен тласък на българския спорт. Това е наша стратегическа задача. Най-неотложно обаче е приемането на новия Закон за спорта”, каза Кралев.

Той допълни, че съвсем наскоро врати ще отворят реновираните зала „Фестивална“ и стадион „Академик” на 4-ти км.

„Съоръженията са много, всички градове имат нужди от зали. Ще продължи и програмата ни за подпомогане на отборите от футболната Професионална лига за изграждане на терени и осветление. Опитваме се в рамките на бюджета да помогнем на всички и най-вече на по-важните в социален аспект спортни проекти и съоръжения. Голямата подкрепа от избирателите и спортната общественост ни амбицира да работим още по-мотивирано и с още по-голям хъс, за да помогнем на българския спорт”, допълни министърът.

Кралев говори и за очакванията за предстоящата зимна Олимпиада. Той определи представянето на Александра Жекова и Радослав Янков като „българско чудо в сноуборда“ и изрази надежда, че младата и талантлива Катрин Маноилова ще направи силна кариера в шорттрека и може да се пребори за олимпийски медал.

Министърът отново похвали и организацията в Българската федерация по художествена гимнастика, която в провежда кръг от Световната купа в София.

„Състезателките от ансамбъла вече дадоха заявка да бъдат сред големите световни звезди. Невяна Владинова също започна годината с летящ старт“, посочи Красен Кралев.

Според него, успехите им се дължат на сериозната работа във федерацията.

„По същия начин се работи и в българската борба, където е нужно време, за да дойдат резултатите от започналата реформа. Липсата на силна вътрешна конкуренция е един от проблемите на спорта ни, но мисля, че с годините ще го преодолеем, ако се работи правилно и всеки в системата си изпълнява задачите“, каза още Кралев.

Министърът акцентира и върху факта, че разполага с възможността да работи и мисли в дългосрочна перспектива за българския спорт.

„На изборите господин Борисов получи за трети път мандат като премиер. В историята има само трима души, които са били избирани за премиери повече от него. Това променя хоризонта на българските политици, който досега бяха в изпълнителната власт между две и четири години. Краткият срок пречи да мислиш в перспектива, всеки гледа да реши проблемите в краткосрочен план. А сега за първи път хората казват: „Искаме спокойствие, даваме Ви доверие, работете в дългосрочен план за развитието на държавата“. Всеки министър вече има възможност да мисли за втори, за трети мандат. Това ни дава правото да мечтаем и да работим за един по-дългосрочен период. Ние знаем, че проектът за физкултурните салони в българските училища няма да бъде завършен в рамките на мандата, но сме длъжни да го стартираме, за да се постави акцент, че подценявайки физическото възпитание, нямаме шанс да очакваме сериозни резултати в спорта“, заяви министърът.

Красен Кралев очерта като основен приоритет и безкомпромисната борба с допинга. Той призова да бъде изчистен имиджът на България като държава, в която се приемат забранени субстанции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт