Министър Кралев: Домакинството на Мондиал 2030 е и политически проект

Красен Кралев. Снимка: Цветан Томчев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че на Четиристранна среща на министрите на спорта и ръководителите на футболните федерации на България, Гърция, Румъния и Сърбия всички са потвърдили готовността си да подкрепят проекта за обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

„Най-важното от срещата, която беше проведена днес в Белград е, че четирите държави потвърдиха готовността си да подкрепят този проект. Ясно е, че освен спортен това е и политически проект. Правим го, за да покажем на останалия свят, че ние искаме на Балканите да живеем мирно и в хармония. Даваме заявка, че четирите държави заедно ще отстояваме политическите и икономическите си интереси", обясни Кралев.

Реално конкурса за подаването на документи за домакинство на ЕВРО 2028 ще бъде в края на 2020-та година, така че до тогава може да се подготвяаме само на база критерии, които са задавани предни години. Естествено, че предварително трябва да сме започнали с проектиране и строителство, добави той.

Предоставили сме на колегите първоначална инфромация България с какво разполага. Стадионите ни са в най-малка готовност от четирите държави, но мисля, че съвсем спокойно може да се справим за този период. Докато се подават първоначалните документи не е необходимо да имаш построените стадиони.

"Можем да се справим, след като има такава политическа воля. Всички бяха много ентусиазирани, така че съм позитивно настроен.", заяви спортният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България