Министър Кралев: Инвестирали сме 63 млн. лв. в спортни съоръжения за лека атлетика

Oт 2015 г. до момента Министерство на младежта и спорта е инвестирало близо 2,5 млн. лв. в обновяване на спортни съоръжения, предназначени за лека атлетика. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в отговор на парламентарно питане на народния представител от ГЕРБ Младен Шишков, съобщиха от ММС.

„Изграждането и реновирането на спортна инфраструктура както за спорт за високи постижения, така и за спорт за всички, е основен приоритет за българското правителство и за Министерството на младежта и спорта. В момента имаме няколко много перспективни състезатели и това е една от причините да обръщаме специално внимание на инфраструктурата, предназначена за лека атлетика“, обясни Кралев и даде за пример някои от българските атлети, като олимпийската медалистка на скок на височина Мирела Демирева, младежката олимпийска шампионка на троен скок от 2018 г. Александра Начева и други.

Сред ремонтираните обекти са покритата лекоатлетическа писта в Сливен, лекоатлетическата писта на стадиона в Сандански и залата за лека атлетика на спортен комплекс „Осогово“ в Кюстендил, залите по лека атлетика на „Ботев Пловдив“ и „Локомотив Пловдив“. Изградена е и лекоатлетическа писта на стадион „Хасково”.

„В средата на януари тази година дадох старт и на ремонтните дейности на лекоатлетическата зала в Добрич. Това е единствената кръгова писта в Източна България за лекоатлетически спортове на закрито и място с особено значение за българската лека атлетика. Стойността на ремонта е близо 370 000 лв. С модернизирането на зала „Добротица“ ще може да се кандидатства за домакинство на Балканиадата по лека атлетика“, коментира Красен Кралев.

Сериозни инвестиции в спортна инфраструктура, предназначена за лека атлетика от 2015 г. насам, са извършили и търговските дружества, на които Министерството на младежта и спорта е принципал. Под управлението на „Академика 2011“ ЕАД се намират няколко големи лекоатлетически спортни обекта. Най-знаковият от тях е строящата се „Арена Бургас“, която след завършването й ще бъде изключително функционално съоръжение от огромно значение за българския спорт. До този момент държавата е инвестирала в съоръжението 53,7 млн. лв.

През 2017 г. беше официално открита обновената „Асикс Арена“, бившата зала „Фестивална“, в чийто ремонт са инвестирани над 7 млн. лв. От откриването си през ноември 2017 г. до момента залата е била домакин на десетки състезания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България