Министър Кралев рецитира Вапцаров

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поднесе венец на паметника на Никола Вапцаров и взе участие в честването на 75-ата годишнина от смъртта на големия български поет. Тържественият ритуал по поднасяне на венци се състоя във Висшето военноморско училище във Варна, което носи името на твореца, съобщиха от ведомството. Вапцаров е учил там в периода 1926-1932 г.

Министър Кралев приветства участниците в церемонията и започна речта си пред тях със стиховете от безсмъртното стихотворение „Двубой“. „Хиляди български младежи от различни поколения са израснали с творчеството на Вапцаров. Той безспорно е една от големите личности на България за XX век. През тези бурни времена много големи български личности са разделяли нацията, спорни и отхвърляни от едни, обичани и приемани от други. Гениалният поет Вапцаров е бил приеман винаги от всички с огромно уважение и респект към неговото творчество и към неговото значение за българската култура и история“, заяви Красен Кралев.

Спортният министър изказа благодарност към организаторите на честването за поканата да участва в събитието: „За мен е огромна чест, тъй като аз съм бил също част от Военноморското училище във Варна. Две години съм служил тук в спортната рота. В един тежък период след 1985 година, когато спортните роти бяха разформировани в България, Военноморското училище приюти елита на варненския спорт. Затова с огромно вълнение участвам в събитието, което почита паметта на Никола Вапцаров. Нека го помним, нека и нашите деца растат с неговите стихове!“

На церемонията във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ присъства кметът на града Иван Портних, районни кметове, общественици, бизнесмени, офицери и курсанти. Обръщения към гостите отправиха и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Беше прочетен специален адрес от името на Мая Вапцарова - племенница на поета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България