Министър Кралев: Тенисът вече бие футбола по сигнали за уговорени срещи

Водят се преговори за кръг на европейски рали шампионат у нас

Тенисът категорично изпревари футбола по сигнали за уговорени срещи. През миналата година в Европа има подадени 160 сигнала за тенис срещи и 46 за футболни мачове. Това каза във Варна министърът на спорта Красен Кралев преди старта на първата международна среща на Експертна група "Почтеност" към ЕК, на която той е символичен домакин.

Според Кралев, който е член на УС на Световната антидопингова агенция WADA, не по-малка манипулация от предварително уговорените срещи е употребата на допинг.“Но при него имаме конкретно средство за уличаване като медицинския тест, докато при уреждането на мачове процесът на доказване е много по-труден”, коментира министърът.

Той изрази надежда, че след срещата във Варна ще могат да се разработят техники за по-добро сътрудничество между различните институции, които има касателство към проблема. Според него букмейкърските къщи могат също да подават сигнали постфакум, докато една от идеите на тази среща е да има по-силна превенция, за да не се допускат такива нарушения.

В срещата на "Почтеност" към ЕК участват освен представители на правителствата на страните -членки, така също и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта-Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар.

По отношение на проблемите с футболното хулиганство спортният министър посочи, че за следващото дерби на стадион"Васил Левски" ще бъдат монтирани камери, но това не е решение. Както и мачовете да се играят пред празни стадиони, защото така наказваме почтените зрители."Трябват нови правила. Докато се приеме нов закон обаче, ще мине половин или една година и то при добра и експедитивна работа. Но преди това имаме задача да предложим спешно промени в сегашния закон за по-ефективна борба с футболното хулиганство. Трябва да се търси индивидуална отговорност срещу тези, които тероризират всички зрители. В агитките знаете, че има хора, които през цялото време стоят с гръб към терена, не гледат срещите, а провокират останалите", каза Кралев.

Той съобщи още, че се водят преговори в напреднала фаза да има у нас кръг на европейския рали шампионат. Подготвя се инициативен комитет с представители на Варна, община Несебър и курорт Албена. Ако това стане, ралито ще бъде отразявано директно и това ще бъде един плюс за туризма в тези дестинации, каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена