Министър Красимир Вълчев: Над 9000 деца допълнително са записани в образователната система в началото на тази учебна година

Снимка: Архив

Над 9000 деца допълнително са записани в образователната система в началото на тази учебна година. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Днес се проведе заседание на Координационното звено на механизма по съвместна работа на институциите за задържане и обхващане на децата в предучилищна и училищна възраст. Беше отчетен напредъкът в началото на втората учебна година по действие на механизма. И това, което днес можем да кажем като обобщени резултати, е, че имаме над 9000 деца, които са допълнително записани в началото на тази учебна година в образователната система. Имаме записани и доброволно още 10 хил. деца, но 8 хил. от тях са от 5 до 7 години. Имаме и 2 хил. доброволно записани на възраст между 9 и 11 години“, обясни министър Вълчев.

Той посочи, че предизвикателствата са този механизъм да се направи устойчив, а работата по него по-ефективна. „През тази и следващата учебна година механизмът ще бъде фокусиран в много по-голяма степен не толкова върху първоначалното записване, а върху ежедневното посещение на децата в училище. Екипите почти ежедневно на някои места посещават домовете на децата, убеждават родителите, водят ги на училище. Усилията, които правят тези близо 1200 екипа, показват, че когато институциите са заедно, има ефект от това“, каза още образователният министър.

Има училища, които прикриват отсъствията на ученици, затова ще бъдем безкомпромисни по отношение на контрола, допълни министър Вълчев.

„Основната причина за непосещение на децата в образователни институции е културна. Поради липсата на култура и уважение на образованието у една част от децата и техните родители. И тази причина може да бъде преодоляна основно чрез съвместна работа на институциите. Факт е, че когато екипите работят заедно, респектът към държавата е по-голям“, обясни Вълчев.

Образователният министър посочи, че се работи по информационна свързаност на механизма по съвместна работа на институциите за задържане и обхващане на децата в предучилищна и училищна възраст, за да може да се проследи упражняване правото на образование на всяко дете. „Ще бъдем безкомпромисни и по отношение на контрола, защото има училища, които прикриват отсъствията“, каза още министърът на образованието.

От своя страна, вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че за първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите обучение млади хора намалява – от 13,8% той е станал 12,7%. Той посочи още, че има 7 души на възраст почти 19 години, които са поискали да учат за първи път. „Основната причина деца да не са в клас е нежелание и този проблем трябва да бъде посрещнат челно. Заради натрупани повече от 5 отсъствия за периода септември 2017 г. – януари 2018 г. са спрени 55 000 месечни помощи за 2,1 млн. лв. Предстои да бъдат спрени още почти 49 000 помощи за периода февруари – юни 2018 г. на стойност 2 млн. лв. Оказва се, че част от тези лица имат допълнителни социални плащания и спирането на тези не им е основна тема“, коментира Дончев и посочи, че затова освен оперативните действия има и стратегически задачи. „Да проверим дали размерът на глобите е достатъчно респектиращ. Да проверим дали глоби се налагат винаги, когато това трябва да се направи“, каза още вицепремиерът и обясни, че ще се направи ревизия и на това как се издават медицински бележки за отсъствия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование