Министър Красимир Вълчев подкрепи проект за разширяване на обединено училище

Школото е в еленското село Майско

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев оцени като стъпка в правилната посока основното училище в еленското село Майско да стане обединено и изрази подкрепа за разширяване базата на школото, за да остават и учат децата в него.

Училището е добър пример за съвместната работа на институциите по механизма за обхват на децата и учениците, който дава видими резултати. На срещата с учителите министърът посочи, че сега дейността на екипите трябва да бъде насочена към осигуряване на ежедневната посещаемост и приобщаването на децата и учениците в класните стаи.

Министър Вълчев посети училището в Майско по покана на кмета на общината инж. Дилян Млъзев и бе придружен от областния управител на област В.Търново проф. д-р Любомира Попова и началника на РУО на МОН инж. Розалия Личева. След като разгледаха учебната база и се запознаха с проектите, по които се работи, бяха обсъдени потребностите и възможностите за разширяване на материалната база на училището.

Министър Вълчев бе запознат с хода на проектирането, което община Елена възложи в края на 2018 г., няколко месеца след преобразуване на школото в обединено. От учебната 2019/2020 г. в него ще започне изпълнение на план-прием в осми клас и то трябва да има готовност да посрещне учениците.

Идейният проект включва пристрояване на едноетажен корпус с три класни стаи, два кабинета, спомагателни помещения и физкултурен салон със съблекални, подмяна на отоплението на сградата, отговарящо на съвременните изисквания и стандарти. Техническият проект ще бъде готов в близките два месеца. Изграждането може да стане на два етапа, като най-необходими са класните стаи. Не по-малко важно е изграждането на физкултурен салон, какъвто в училището няма. Министърът уточни, че близо 600 училища в страната не разполагат с физкултурни салони и са приоритет за образователното министерство и правителството.

В момента в ОУ „Отец Паисий“ в Майско се обучават 135 деца от първи до седми клас и 13 деца са в подготвителната група на училището, като за всички тях българският език не е майчин.

Повечето са отглеждани от баби, дядовци и близки, тъй като родителите им работят в чужбина. Има семейства, които пътуват с децата си по няколко месеца в годината в чужбина, други пък според възможностите за сезонна работа се местят из страната. Децата не се записват в детска градина или училище на нито едно от местата, където пребивават и за да не отпаднат, се разчита главно на учителите.

Този и други проблеми бяха обсъдени и по време на срещата на министър Вълчев с директорите на учебните заведения в община Елена, които споделиха и добрите практики в обучението и работата с децата. В срещата участваха и представители на двата учителски синдиката, учители, ученици. Министърът остана приятно изненадан от подаръците, изработени от възпитаниците на най-малкото и най-голямото училище в общината. Децата от школото в Беброво направиха огромна мартеница, а учениците от СУ „Иван Момчилов“ - макет на еленската Даскалоливница, първият педагогически институт през Възраждането за учители и будители на народа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони