Министър Красимир Вълчев: Предвиждаме подкрепа за креативните учители и внедряването на иновации в учебните заведения

Цветан Цветанов обяви, че 500 училища ще бъдат модернизирани с над 700 млн. лв. от ОП „Региони в растеж"

Предвиждаме подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в понеделник във Велико Търново.

Заедно със своите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева той се включи в гражданския диалог „Европа в нашия дом“, който стартира във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Платформата започна с дискусия за националните и местните политики в сферата на образованието, в която участва и евродепутатът Ева Майдел.

„Това ще е истинската промяна в образованието – учителите да избягват традиционните модели на преподаване. Необходими са иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес. Децата и училищата са различни, затова трябва да търсим различни ресурси“, подчерта министър Вълчев.

Той говори за ролята на детските градини като ключов фактор за справянето с образователния дефицит особено за онези деца, чийто майчин език не е български.

„Затова МОН ще подкрепи с допълнителни обучения тези деца. Държавата отпуска 25 млн. лева ежегодно за занимания по интереси. Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори“, уточни Красимир Вълчев по повод работата на екипите в механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система.

Просветният министър информира, че за година и половина в училищата са записани близо 40 000 деца със съдействието на сформирани 1200 екипа. Изключително важно е обаче да се работи с тях всеки ден. Многочасовата работа на учителите е най-трудна и им е необходима подкрепа от всички институции.

„Когато говорим за образование в рамките на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, всеки трябва да знае какво получаваме като солидарност от държавите в ЕС. 500 училища ще бъдат модернизирани през 2019 година с над 700 милиона лева от ОП „Региони в растеж“, подчерта по време на дискусията председателят на парламентарната група на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той допълни, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. „Тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България. По тема „образование“ е важно да има консенсус между всички политически партии и институции”, каза Цветанов.

Той допълни, че една от основните цели на платформата „Европа в нашия дом“ е да покаже какви ангажименти са изпълнени от правителството по време на двете години от началото на управленския мандат, акцент на който е именно образованието.

„Министерството на образованието разработи механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Въз основа на него над 40 000 деца бяха върнати отново в класните стаи и ще получат възможността да имат равен старт в живота със своите връстници. Важно е тук да се отбележи и отличната координация между всички институции, без която този механизъм трудно щеше да има такъв успех“, категоричен е Цветанов.

Според него ключово за развитието на образованието в България е осигуряването на достойни възнаграждения на учителите.

„Поели сме ангажимент до края на управленския мандат през 2021 г. учителските заплати да бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на 1,380 млрд. лв.“, уточни Цветанов.

Той напомни, че европейските избори през май ще бъдат ключови за бъдещето на Европа.

„Ние трябва ясно да заявим, че искаме да останем част от силна и обединена Европа, чиято солидарност носи развитие и модернизация на българските региони. Всеки един човек трябва да знае какви са ползите от членството ни в ЕС”, заяви още Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони