Министър Красимир Каракачанов: Паметникът за подвига на Дойран е възпоменание за загиналите за освобождението и обединението на България

Снимки: Веселина Ангелова

Паметникът за подвига на Дойран гледа на запад, към онези земи, за които е воювал генерал Владимир Вазов. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в събота в тържествата по откриването на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен.

"Паметникът е едно възпоменание за всички онези наши прадеди, които загинаха за България - не само за нейното освобождение, но и за нейното обединение", допълни Каракачанов.

Той припомни, че по време на Първата световна война Девета пехотна плевенска дивизия е първата военна част, която влезе в Ниш и след което в продължение на две години защитаваше фронта при Дойран.

"Благодаря на общината, защото на много места подобни инициативи се спъват от безхаберието на администрацията. С решение на Общинския съвет тук в Плевен се добавиха 20 000 лева, когато бяхме привършили събраните от дарения средства. Благодарение на Министерството на отбраната, на общината и на гражданите приключихме този прекрасен паметник. Важен е, защото трябва да бъдат увековечени подвизите на всички воини, които воюваха за България и останаха по бойните полета, за да се осъществи българският национален идел. Това е увековечаване на нашите герои, от които трябва да се учим", изтъкна Красимир Каракачанов.

Тържествената церемония в Плевен започна в 10:45 часа на централния градски площад "Възраждане" с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. Веднага след това участниците в празника се отправиха към площад "Свободата", където точно в 12 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие военния строй. Отслужен бе водосвет и се състоя прерязването на лентата на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия.

Мемориалът е архитектурно-художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов, командир на дивизията, и четирима от неговите войници. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства. В историята на този стар площад, който още пази от атмосферата на Плевен от преди век, досега е имало три паметника. Мемориалният комплекс е първи от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България